DELS GÈNERES VISUALS A L'AULA DE LITERATURA: PROPOSTA DIDÀCTICA.
- tereherrera5
- 19 may 2015
- 4 Min. de lectura

TALLER DE CINEMA.
Amb aquesta proposta anem a intentar elaborar un taller de cinema, on els alumnes puguen desenvolupar a través d'aquesta tècnica audiovisual, la dramatització i expressió corporal i de sentiments, que tant abunden en la literatura, de forma més actual, lúdica i motivadora. Entenem per cinema, la tècnica de projectar fotogrames ràpidament i de forma successiva per tal de crear moviment. És una forma de narrar històries o esdeveniments, considerat com un art. Podem concloure que està íntimament lligat amb la literatura i la narrativa, ja que ambdues formes d'expressió pretenen contar històries, sent un dels elements bàsics de les dues la paraula, podent donar com a exemple, que per tal de representar una projecció, cal tindre un guió escrit. Podem dir que encara que són dos medis diferents, no són incompatibles, sinó complementaris, i podem dir que el cine ha rebut de la literatura relats, arguments, formes i estils i la literatura ha rebut, als últims anys, una concepció narrativa diferent que acomoda als autors literaris la seua mirada i estil. Aquesta proposta va anar dirigida a alumnes de tercer cicle de primària, concretament de l'últim curs 6 de primària, alumnes amb 11-12 anys. He escollit aquest curs, per la dificultat d'alguns dels apartats del taller. Aquesta activitat la podem desenvolupar al llarg de l'últim trimestre, utilitzant una de les hores destinades a llengua valenciana i una de les hores destinades a educació artística, ja que el taller es pot treballar conjuntament entre les dues assignatures, i si el temps no és necessari, es podria aprofitar alguna hora extraescolar.
Per tal de desenvolupar aquest taller ens hem plantejat els següents objectius: - Gaudir d'obres de literatura infantil a través d'activitats diferents. - Adaptar un obra de literatura infantil a un guió, per tal de representar-lo. - Emprar i conéixer les TIC i material audiovisual. - Realitzar decorats i vestuari. - Fomentar la creativitat i imaginació - Motivar l'expressió corporal i la representació de sentiment, reforçant l'autoestima.
Les activitats que s'han de promoure per tal de dur a la pràctica aquest taller seran:
1. Seleccionar una de les obres de literatura llegides a classe de llengua valenciana, en grup i per consens decidir quina i adaptar-la per tal de fer el guió. Si és una obra teatral, és més fàcil, ja que la divisió dels diàlegs ja està feta, sinó caldrà fer un breu guió, on els diàlegs estiguen marcats i clars, així com els efectes especials, de so i la demarcació de les escenes. 2. Dividir el treball per grups. 3. Elaborar els decorats, material d'atrezzo i vestuari. Aquesta activitat es pot realitzar a les classes d'educació artística, ja que com havíem dit, el taller es podia treballar de forma coordinada amb aquesta assignatura i tal volta amb altres. Aquestes primeres activitats, com que impliquen gran temps en la preparació del material, es realitzaran de forma simultània cronològicament. 4. Càsting, per seleccionar els actors i actrius i demes persones implicades en la gravació del curt (càmeres, localitzadors d'escenaris, encarregats de so, de vestuari...) 5. Assaig en l'aula de les diferents escenes i assaig en l'escenari adient de les escenes corresponents. 6. Muntatge en la sala d'ordinadors de les diferents escenes, utilitzant algun programa informàtic que edite vídeos, com per exemple el vídeo editor, el windows movie maker, nero editor... 7. Projecció del curt a classe i al fi de curs
Alguns materials que necessitarem seran:
1. Obra de literatura infantil sobre la qual es va a fer el curt. 2. Materials plàstics per fer els decorats, com paper continuo, pintures, cola, tisores, paper maixé... així com materials per fer els vestuaris, roba vella, barrets, perruques, maquillatges, teles... 3. Material audiovisual per poder gravar, càmera de vídeo i de so, i càmera fotogràfica. 4. Aula d'ordinadors, i programa editor de vídeo (el vídeo editor, el windows movie maker, nero editor...) 5. Equip per reproduir el curt, tant a l'aula com al fi de curs.
A manera de conclusió, podem dir que anem a treballar el taller de cinema, com a una activitat íntimament lligada a la literatura, ja que com hem dit abans, les dues corrents es complementen i tenen una relació ben estreta, més tenint en compte que l'activitat principal que volem fer és una adaptació d'una de les obres llegides durant el curs, en un curtmetratge. La intenció és treballar la literatura, però d'una manera motivadora i a través de recursos audiovisuals i noves tecnologies, però abans de tot açò s'haurà explicat a classe de literatura els generes literaris i les característiques del cinema, per tal d'aproximar els alumnes al concepte i veure els vessants literàris d'aquest. D'altra banda, es treballara de forma transversal amb els alumnes, la cooperació i treball en equip, ja que encara que es dividisquen en grups, el resultat final serà fruït del treball de tot l'equip en conjunt. Així com es treballaran aspectes tan importants d'altre gènere com pot ser el teatre i pel fet que sa d'interpretar i expressar la història abans de gravar-la, sent de gran importància l'expressió corporal, facial i la capacitat d'interpretació. Per finalitzar, recalcar que pot ser una activitat molt enriquidora, tant per a l'alumnat com per al professorat, ja que és un projecte amb el qual treballaran molt íntimament els dos, en el qual es poden involucrar mestres d'altres assignatures, pares, mares o altres familiars i del qual poden gaudir la resta d'alumnes del col·legi, en projectar el curtmetratge a la festa de final de curs.
http://es.wikipedia.org/wiki/Cine
http://www.uhu.es/cine.educacion/cineyeducacion/literatura.htm
Comments