REFLEXIONS SOBRE LA 4 SACs
- TERE HERRERA
- 19 may 2015
- 3 Min. de lectura

“ESCOLA VALENCIANA I ENSENYAMENT MULTILINGÜE”
El passat dimecres 22 d’Abril, tinguérem una xerrada dins de la setmana d’activitats complementàries a la facultat de Magisteri, on se'ns va parlar del moviment Escola Valenciana. La xerrada la va dur a terme una professora jubilada, que ens relatava que havia tingut la sort de passar pels diferents nivells dins l’educació, infantil, primaria i universitària i que també ens va explicar la seua experiència dins d’Escola Valenciana.
Escola Valenciana va sorgir com un moviment cívic i social, dins de l’àmbit de l’ensenyament sobretot públic, encara que pot abastar centres concertats. Aquest moviment sorgí, com qualsevol moviment cívic, per què la societat trobava que hi havien una sèrie de necessitats que l’estat devia cobrir com a entitats públiques i drets dels ciutadans i que no estaven essent ni respectats ni funcionant. Escola Valenciana va sorgir per aquest motiu fa trenta anys, tinguent com a punt de partida la necessitat que fora respectat el “dret lingüístic” i a partir d’ací ja anaren sorgint altres reclamacions en l’escola pública, com un ideari d’escola pública, respectuosa i integradora.
Escola Valenciana està formada per associacions comarcals, com per exemple “ El Bull”,CAPPEV, L’Antina, etc. Conformen així, l’associació, els Mestres, pares i alumnes de cada comarca, així com el representant de comarca, que de forma general integren el global d’Escola Valenciana. Dins d’Escola Valenciana trobem tot tipus de formació permanent i totes les inquietuds que com a professionals ens poden sorgir de cara a l’escola que hi ha i tot allò que podem exigir en l'àmbit de normalització, promoció del valencià a través d’activitats i serveis.
Per tal d’aconseguir tot açò es desenvolupen activitats com ara les Trobades d’Escoles en Valencià. Aquestes es celebren per comarques en diumenges i es realitzen tallers per les AMPES de cada centre, on també es fan actuacions i fires i que cada primavera reuneixen a més de 200.000 persones de més de vint comarques. Una de les activitats més emotives, per a la nostra facultat, fou la confecció per part de cada centre, en el seu dia, d’un ninot dissenyat per mariscal, que duu al pit una lletra, i que disposats en ordre podem llegir la llegenda «estimem la nostra llengua». Aquesta col·lecció de ninots de mariscal, després d’haver estat en diversos llocs, fins i tot amagats, presideixen el hall de la nostra facultat des de fa uns quants anys, essent tot un emblema de la facultat.
Altra activitat que es fomenta, és la Campanya de Matriculació en Valencià, on s’assessora sobre el dret d’ensenyament en valencià, moltes vegades desconegut, i sobre els beneficis del plurilingüisme en l'àmbit cognitiu i en el procés de matriculació. Altra activitat és el Cinema a l’Escola, on es projecten produccions audiovisuals en valencià, tenint en compte la poca quantitat que hi ha, d’aquest tipus de material. El premi Sambori és un premi literari que abasta totes les etapes educatives, des d'infantil fins a la Universitat, de relats escrits en valencià. Hi ha un guanyador comarcal per categoria i després entre aquests es tria el guanyador autonòmic. És el premi literari de més participació a Europa, i cada any participen més de 80.000 relatsescrits en valencià. Els Viatges Acosta’t al Territori, són altra de les activitats que Escola Valenciana promou, per tal que es conega el territori que habitem. Els viatges són en Valencià per als centres educatius, gestió d’activitats extraescolars i gestió de viatges per a grups particular.
Als Congressos es realitza l'ideari, basant-se en la base teòrica permanent, així experts preparen temes concrets i els exposen. Altra activitat que duu a terme Escola Valenciana és la Nit d’Escola Valenciana, on es lliuren premis en l'àmbit individual i com a col·lectiu, on s’han treballat valors que l’escola valenciana defensa. També es preparen i difonen materials didàctics en valencià, com llibres de didàctica, novel·les, cd’S, DVD’s, etc. i s’ha creat una xarxa de Voluntariat pel valencià on una sèrie de persones que saben l’idioma tracten d’ensenyar altra gent que no el coneix o domina.
Per concloure, puc dir que la xerrada ha estat molt interessant a nivell personal, per saber que hi ha organitzacions com aquesta, on es pretén defensar i lluitar per la nostra llengua, de cara al futur professional, com a font de recursos, formació i materials que ens poden ser útils en la nostra formació i dia a dia com a docents
TERESA HERRERA CLAVERO.
Comments