GÈNERES LITERARIS. PRÀCTICA 5
- tereherrera5
- 19 may 2015
- 4 Min. de lectura

Podem dir que els generes literaris són cadascuna de les modalitats en què un obra literària es pot dividir, segons la seua estructura formal i tema. Convertint-se el seu estudi en un objecte privilegiat, per ser el punt de partida de l'estudi de la Teoria de la Literatura. Segons V. Pisanty, els gèneres literaris són un paquet d'instruccions que tant lector com autor han interioritzat i que serveix com a guia de formulació d'hipòtesis en les lectures. Per tant, l'experiència lectora interioritza certes convencions socials a partir de les quals reconstrueix el significat del text. El nostre coneixement sobre el gènere a què pertany l'obra afavoreix la lectura personal. I podem dir que no llegim igual un conte de fades que una tragèdia. Els gèneres on institucions literàries, perquè cada text està codificat per una sèrie de convencions socio-institucionals definides pel camp literari i de posicions, estructurat per relacions de força al voltant de béns literaris i regit per valors que li són propis. (Bourdieu,2002). Una de les grans dificultats és elaborar models tipològics de la Lingüística del text, fer models tipològics textuals segons la funció, l'estructura i les marques lingüístiques que poden sorgir en les obres. Encara que no existeix una classificació definitiva, J.M Adam (1985) va proposar la següent: • Narratiu: la novel·la, el conte, la narració històrica, el cine... • Descriptiu: la descripció, l'inventari, la guia turística... • Explicatiu: el discurs científic • Argumentatiu: l'assaig, la publicitat... • Predictiu: la profecia, l'horòscop, el part meteorològic... • Conversacional: l'entrevista, el diàleg, el debat • Retòric o poètic: el poema, la cançó, la màxima, el proverbi... En treballs posteriors Adam reconeix que el text està estructurat en seqüències de forma homogènia o heterogènia i aquestes poden ser: • Narrativa • Disjuntiva- instruccions • Descriptiva • Argumentativa • Explicativa-expositiva
A l'època clàssica les obres es dividien en tres gèneres: lírica, èpica i teatre. Amb el pas del temps s'ha innovat en l'àmbit literari afavorint l'aparició de nous gèneres. 1. La Lírica:
En aquestes obres l'autor expressa els seus sentiments i idees més íntimes i solen estar escrites en vers.Més recentment han sorgit els poemes en prosa, on els autors expressen els seus sentiments sense utilitzar el vers.
2. El gènere Narratiu:
Aquest abasta totes les obres en prosa i vers que narren una història dictada per un narrador extern o intern. Dins d'aquest gènere diversos subgèneres com ara: - L'epopeia i la poesia èpica: són relats en vers que conten històries heroiques, per exemple L'Odissea d'Homer o el Poema del Mio Cid, - La Novel·la Relat en prosa, la qual narra una història de ficció amb la finalitat d'entretenir. - La novel·la curta Relat en prosa, on es conta un fet fictici on la historia és més senzilla. - El conte Relat breu en prosa d'una història de ficció amb pocs personatges i de complexitat senzilla. 3. El Teatre:
Dins d' aquest englobem les obres en què la història de ficció és representada per una sèrie d'actors, que assumeixen sense la intervenció de narrador els diàlegs davant d'un públic. Les formes més importants del teatre són: - La Comèdia: En aquesta la història té un to més lleuger i el final és feliç. - La Tragèdia: Es planteja una història complexa, viscuda per uns personatges que seran arrossegats a un final desgraciat per la força del destí, exemple d'aquest tipus d'obres són Romeu i Julieta. - El Drama o Tragicomèdia: en aquest es comparteixen trets de la tragèdia i de la comèdia, la història es centra en la vida quotidiana pròxima a l'espectador. Els personatges estan condicionats per les normes socials o pel seu caràcter. Una forma especial del drama és el melodrama, on es ressenten fets extremadament sentimentals, amb personatges molt senzills, com ara el bo, el roin, la dama... - El teatre Líric o Musical: on la música té un paper principal, destacant l'òpera, l'opereta, la sarsuela i la revista. 5. L'Assaig:
La finalitat d'aquest, és en moltes ocasions didàctica per tal de transmetre coneixements i no ficció. L'objectiu és pedagògic i investigador. Aquest pot ser de temàtica filosòfica, científic, religiós, històric, polític, etc. No obstant això, quan parlem de literatura infantil, l'esquema adoptat és el més general per la seua naturalesa més simple, i la classificació podria ser l'original narrativa, lírica i dramàtica. Açò pot explicar-se pel fet que el públic al qual va destinat es el xiquet, i aquest és qui prendrà contacte amb les obres. Per aquest motiu, molts estudiosos, simplifiquen encara més aquesta classificació, ja que la literatura infantil no pot acoplar-se als paràmetres de la narrativa, lírica o dramàtica. Per tant, tal volta seria més correcte parlar de poesia, narrativa i teatre infantil, amb algunes observacions, com ara: - Dins de literatura infantil hi ha altres gèneres com ara llibres il·lustrats, còmics o àlbums. - És tan important el canal oral com l'escrit dins de la literatura infantil, així com cobra gran rellevància el folklore i la tradició. - La premsa escolar, el cine, la televisió formen part d'aquesta classificació. - Baix el terme conte podem incloure escrits pròxims a la novel·la, o altres texts didàctics, així com la poesia pot ser èpica o lírica i el teatre com una manifestació del joc simbòlic o la dramatització. Per tant, per a concloure, podem dir que des de l'antiguitat s'ha intentat classificar els textos en funció de la seua estructura, i característiques, havent-hi primerament tres tipus de gèneres lírica, èpica i teatre i que per la seua complexitat i intervenció tant de l'autor com del lector en la interpretació del text, la classificació ha anat variant i ampliant-se, fins a poder afirmar que no existeix una classificació definitiva. En el cas de la literatura infantil, la classificació s'implica, ja que el públic al qual van dirigides les obres són xiquets i per tant la classificació es simplifica a poesia, narrativa i teatre infantil. Amb l'aplicació de les noves tecnologies, el camp s'ha anat ampliant i podem incloure i aprofitar com a via d'expressió literària generes com el cine, televisió, radio internet, còmic, teatre, obrint-nos com a futurs professionals moltes oportunitats per treballar la literatura des de diferents gèneres i àmbits.rents gèneres i ambits.
https://llenguacat.wikispaces.com/file/view/CONCEPTE+DE+LITERATURA+I+DE+G%C3%88NERES+LITERARIS.pdf
DEL AMO. (2003). Los géneros literarios y la literatura infantil. En Literatura infantilI (Cap. 4)
Comments